Φίλτρο καμπίνας, αυτός ο άγνωστος που πρέπει να φροντίσουμε για να μας φροντίσει.

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα πλέον έχουν φίλτρο καμπίνας στο σύστημα κλιματισμού τους. Αυτό βρίσκεται συνήθως κοντά στην εβαπορέτα του συστήματος κλιματισμού ή στο πρώτο σημείο που εισέρχεται από έξω προς την καμπίνα, ο φρέσκος αέρας του περιβάλλοντος.

Δουλειά του λοιπόν είναι να φιλτράρει τον εισερχόμενο φρέσκο αέρα που αναπνέουμε μέσα στο όχημα μας, ο οποίος περιέχει καυσαέρια, ρύπους, σκόνη, γύρη, τα οποία δεν είναι καλό να τα εισπνέουμε και ειδικά σε ένα τόσο κλειστό χώρο όπως η καμπίνα του αυτοκινήτου.

Τα φίλτρα καμπίνας διαχωρίζονται στα απλά υφασμάτινα φίλτρα και σε εκείνα του ενεργού άνθρακα τα οποία κατά κανόνα προσφέρουν επιπλέον προστασία σε ιούς και βακτήρια.

Ένα φίλτρο καμπίνας φυσικά, έχει και αυτό ορισμένο χρονικό διάστημα που μπορεί να φιλτράρει σωστά τον εισερχόμενο φρέσκο αέρα. Για αυτό λοιπόν φροντίζουμε στην τακτική αλλαγή του. Το απαραίτητο λοιπόν είναι να αλλάζεται στο ετήσιο service του οχήματος ιδανικά και με μια απολύμανση και συντήρηση του συστήματος κλιματισμού. Στις περιπτώσεις ιδιοκτητών με μωρά παιδιά, ασθενών του αναπνευστικού ή ευαισθησία σε αλλεργίες, τότε καλό είναι να αλλάζεται κάθε 6μηνο και ιδανικά πάλι με απολύμανση του συστήματος κλιματισμού.

Η απολύμανση γίνεται διότι στην εβαπορέτα, με τις αλλαγές θερμοκρασίας, δημιουργείται υγρασία, η οποία με τη σειρά της ευνοεί μύκητες και βακτήρια.

Κλείνοντας λοιπόν, τονίζουμε ότι για τη δική μας ασφάλεια, πρέπει να φροντίζουμε και αυτό λοιπόν το κομμάτι του οχήματος μας το οποίο μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καλή υγεία μας μιας και πολλές φορές περνάμε ώρες της ζωής μας οδηγώντας ένα αυτοκίνητο. Επιλέγουμε λοιπόν το κατάλληλο φίλτρο καμπίνας για τον τύπο του οχήματος μας και προαιρετικά ένα σπρει απολύμανσης συστημάτων κλιματισμού και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή μπορούμε ακόμα και μόνοι μας με πολύ βασικές γνώσεις να προχωρήσουμε στην αλλαγή και τη συντήρηση.